NKÜ’nün 12 yıllık emeği meyvesini verdi: Yüksek verimli yerli buğday “NKÜ Paşaeli” tescillendi!
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenleri, 12 yıllık ıslah çalışmalarının meyvesi olan yeni bir buğday çeşidini tescil ettirmeyi başardı. “NKÜ Paşaeli” adı verilen yerli buğday, beyaz daneli yapısı, yüksek verimi ve hastalıklara karşı dayanıklılığıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Uzun Soluklu Araştırmalar Meyvesini Verdi
Ekoturk.com’dan alınan bilgiye göre; Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, Prof. Dr. Oğuz Bilgin, Prof. Dr. Alpay Balkan ve Arş. Gör. Dr. Damla Balaban Göçmen ile birlikte yürüttükleri ıslah çalışmaları sonucunda ülke tarımına önemli bir katkı sağladıklarını belirtti. Prof. Dr. Başer, çeşidin ıslah sürecinin 2012 yılında başladığını ve farklı çeşitleri melezleyerek en iyi kombinasyonları seçtiklerini aktardı. 3 yıl önce aday çeşidi TTSM’ye gönderdiklerini ve yapılan denemeler sonucunda “NKÜ Paşaeli” ismiyle tescil edilmesinin uygun görüldüğünü ifade etti.
Beyaz Taneli, Yüksek Verimli ve Hastalıklara Dayanıklı
Tescillenen buğdayın öne çıkan özellikleri arasında beyaz daneli yapısı, yüksek verimi ve hastalıklara karşı dayanıklılığı yer alıyor. Prof. Dr. Başer, çeşidin kışlık ve orta erkenci özellik gösterdiğini, Trakya’daki tescil denemelerinde verim standartlarını yüzde 8 oranında geçtiğini vurguladı. Enerji değerinin 300 ile 400 arasında olduğunu, beyaz daneli olmasının kalite açısından önemli bir avantaj sağladığını, yatma problemi olmadığını ve soğuklara karşı dayanıklı olduğunu belirtti. “NKÜ Paşaeli”nin Trakya bölgesi için ciddi bir alternatif olacağını sözlerine ekledi.
Dönümde 800-850 Kilogram Verim Potansiyeli
Yeni çeşidin verim potansiyeli hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Başer, dönümde 800-850 kilogram seviyelerine ulaşıldığını, bazı bölgelerde ise 900 kilograma kadar çıktığının tespit edildiğini paylaştı. “NKÜ Paşaeli” çeşidinin tüm tohumculuk kuruluşlarının kullanımına açık olduğunu belirten Başer, çiftçilere kaliteli ve yüksek verimli yeni bir alternatif sunduklarını ifade etti.
NKÜ Ziraat Fakültesi akademisyenleri daha önce de “Ziraat”, “Lider”, “Ergene”, “Zirve” ve “Asia” isimli buğday çeşitlerini tescil ettirmişti. Bu başarılı çalışmalarıyla ülke tarımına değerli katkılar sağlamaya devam ediyorlar.
Kaynak: ekoturk.com