Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Kaos: Yolcular İsyan Etti, Uzmanlar Acil Çözüm Bekliyor!
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda artan yolcu ve uçak trafiği beraberinde sorunları da getirdi. Yolcular uzun kuyruklar, yetersiz hizmetler ve gecikmelerden şikayetçi. Uzmanlar, kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri sunuyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı, son bir yıldır kırılan rekorların yanı sıra, terminal içi hizmetlerde yaşanan sıkıntılarla da gündemden düşmüyor. İkinci pistin açılması ve gece uçuşlarına izin verilmesiyle birlikte 2024 yılında iç hatlarda İstanbul Havalimanı’nı geride bırakarak en yoğun havalimanı haline gelen Sabiha Gökçen, artan yolcu trafiğinin yükünü kaldırmakta zorlanıyor.
Yolcular İsyan Ediyor, Sorunlar Bitmiyor
Turizm Gazetesi’nin haberine göre; Havalimanının yurt dışı transfer bölümü, aşırı yoğunluk nedeniyle adeta çileye dönüşmüş durumda. Tuvaletler önünde uzun kuyruklar, dolup taşan café ve restoranlar, yerlerde oturan ya da yatan yolcular sıradan görüntüler haline geldi. Özellikle Ramazan ve Paskalya gibi yoğun dönemlerde durum daha da vahim bir hal alıyor.
Yeni Terminal İhtiyacı Gündemde
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yeni yurt dışı terminal ihtiyacı uzun süredir konuşuluyordu. Ancak konunun bir türlü yatırım programına alınmaması tepkilere neden oluyordu. İSG’nin CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, günlük ortalama 600 uçağın iniş kalkış yaptığı, 40 milyon yolcu kapasiteli havalimanının yeni terminal ihtiyacının iyice gün yüzüne çıktığını belirterek, şikayet konusu alanlarla ilgili 35 milyon avroluk yatırım sürecini başlattıklarını duyurdu.
Uzmanlar Çözüm Önerilerini Sıralıyor
Havalimanının sorunlarına çözüm arayan uzmanlar, kısa ve uzun vadeli önerilerini paylaşıyor. Kısa vadede check-in kontuvarlarının verimli kullanımı, güvenlik kontrol noktalarının artırılması, pasaport kontrol süreçlerinin hızlandırılması, bagaj işlemlerinin optimize edilmesi gibi adımlar atılabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca yolcu bilgilendirme ve yönlendirmenin iyileştirilmesi, yoğun saatlerde ek personel görevlendirilmesi ve teknolojiden daha fazla yararlanılması da kısa vadeli çözüm önerileri arasında yer alıyor.
Uzun vadede ise yeni terminal binasının bir an önce tamamlanması, terminal kapasitesinin artırılması, ikinci pistin etkin kullanımı ve hava trafik yönetiminin iyileştirilmesi gibi adımların atılması gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak: turizmgazetesi.com