Bulgaristan’da Euro krizi: Cumhurbaşkanı neden referandum istiyor? Halk ve ekonomi bu büyük değişime hazır mı?

Euro Para

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Bulgaristan’da, ülkenin ortak para birimi Euro Bölgesi’ne geçiş konusu yeniden hararetli bir şekilde gündeme geldi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Euro’ya geçiş konusunda nihai kararın halk tarafından verilmesi amacıyla referandum yapılması yönünde bir çağrıda bulunarak, “Referandum Bulgar demokrasisi için hayırlı olacak” şeklinde konuştu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ülkesinin ulusal para birimi olan Leva yerine Avrupa’nın ortak para birimi olan Euro’yu kabul edip etmeyeceklerine yönelik halk oylamasına gidilmesi için parlamentoya resmi bir talepte bulunacağını açıkladı.

Ekoturk.com’dan alınan bilgilere göre; Radev yaptığı önemli konuşmada, “Avrupa Birliği’nin tam ve yetkin bir üyesi olan Bulgaristan, şu anda stratejik ve tarihi bir kararla karşı karşıyadır. Bu da Avrupa para biriminin ülkemizde uygulamaya konması meselesidir. Yapılacak olan referandum, Ulusal Meclis’in demokrasi adına vereceği önemli bir sınav olacak ve bu süreçte kimin demokrasi ilkelerine gerçekten uyduğunu ve kimin Bulgarların kendi geleceklerini belirleme hakkını reddettiğini açıkça gösterecektir. Bu referandumun Bulgar demokrasisi için son derece hayırlı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan

Bulgaristan Ekonomisi Euro’ya Geçiş İçin Gerçekten Hazır mı? Geçmişteki Engeller Nelerdi?

Euro Bölgesi’ne dahil olmak, Bulgaristan için bugüne kadar hiç de kolay bir süreç olmadı. Hatırlanacağı üzere, Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2024 yılında ülkedeki enflasyon oranının çok yüksek seviyelerde olması nedeniyle Bulgaristan’ın Euro para birliğine katılamayacağını resmi olarak bildirmişti. Bu durum, ülkenin Euro hedeflerini ertelemesine neden olmuştu.

2025 yılının şubat ayında ise başkent Sofya’da polis güçleri, Euro Bölgesi’ne katılma planlarının iptal edilmesi talebiyle düzenlenen bir gösteride protestocularla karşı karşıya gelmiş ve çatışmalar yaşanmıştı. Avrupa Komisyonu’nun Sofya’daki ofisinin önünde toplanan yaklaşık bin kadar protestocu, binaya kırmızı boya ve havai fişek fırlatarak tepkilerini göstermiş ve hatta bir kapıyı ateşe vermişti.

Bazı önde gelen ekonomistler ise, ülkenin Euro Bölgesi’ne katılmak için gerekli olan kabul edilebilir ekonomik koşullardan ve istikrardan henüz yoksun olduğunu da iddia ediyor ve bu adımın erken olacağını savunuyor.

Dolar ve Euro

Bulgaristan Halkının Bir Kısmı Euro’ya Geçişe Neden İkna Olmuyor? Siyasi İstikrarsızlık ve Dış Etkenler Rol Oynuyor mu?

Avrupa Birliği’ne 2007 yılında katılan Bulgaristan, son birkaç yıldır ciddi siyasi istikrarsızlıklarla ve hükümet krizleriyle mücadele ediyor. Geçtiğimiz ay kurulan yeni hükümet ise, Euro Bölgesi üyeliğini temel bir öncelik haline getirdiğini ve bu konuda kararlı adımlar atacağını duyurdu. Ancak, Bulgaristan’ın Euro Bölgesi’ne katılmaya gerçekten hazır olduğuna dair toplumun tüm kesimleri henüz ikna olmuş değil ve ciddi endişeler devam ediyor.

Parlamentodaki diğer Avrupa yanlısı partiler tarafından da desteklenen mevcut hükümet, özellikle artan jeopolitik gerilimlerin ve bölgesel istikrarsızlıkların ortasında Avrupa ile entegrasyonu daha da derinleştirmek için Euro’ya geçişin siyasi önemini sık sık vurguluyor.

Öte yandan, ülkeyi AB hedefinden ve Batı ile entegrasyondan uzaklaştırmaya çalıştığı iddia edilen Rusya yanlısı milliyetçi grupların ise bu konuda hararetli çatışmalara hazırlandıkları ve halk arasında korku ve endişe yaymak için dezenformasyonu ve yanıltıcı bilgileri bir araç olarak kullandıkları da öne sürülen iddialar arasında yer alıyor.

dolar euro sterlin son durum

Kaynak: ekoturk.com

Ben Ayşe Yılmaz, Trenton News'de editör olarak görev yapıyorum. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Gazetecilik Bölümü'nde aldığım eğitimle, habercilikteki temel ilkelerim doğruluk, nesnellik ve güvendir. Amacım, Trenton News okuyucularına her zaman teyit edilmiş, tarafsız ve güvenilir bilgiyi sunmaktır.