İŞKUR! Deprem bölgesine rekor istihdam desteği: 77 bin kişiye iş fırsatı ve 15 milyar TL’lik kaynak
Deprem bölgesinde 77 bin kişiye istihdam sağlanacak yeni destek paketi açıklandı. İŞKUR üzerinden yürütülecek program için 15 milyar TL kaynak ayrıldı. Kadın ve gençlere öncelik verilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremden etkilenen bölgelerde istihdamı artırmak için kapsamlı bir destek paketi açıkladı. İŞKUR üzerinden 77 bin kişiye iş imkanı sunulacak olan pakette, toplam 15 milyar TL’lik kaynak kullanılacak. Program özellikle kadın ve genç istihdamını hedefliyor.
İstihdam Paketi Detayları ve Hedefler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan yeni destek paketi, deprem bölgesindeki işsizliğin azaltılması için önemli adımlar içeriyor. İŞKUR’un Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında sunulacak 77 bin kişilik istihdam kontenjanı, bölgenin ekonomik canlanmasına önemli katkı sağlayacak. Program özellikle kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımını artırmayı hedefliyor.
Mesleki Eğitim ve İstihdama Dönüş Programı
İstihdama Dönüş Programı çerçevesinde 33 bin depremzede vatandaş, mesleki eğitimlere dahil edilecek. Bu program için ayrılan 1.2 milyar TL’lik bütçe ile depremzedelerin yeni iş alanlarında yetkinlik kazanması sağlanacak.
Ekonomik Destek Programları ve Borç Erteleme
Bakanlık tarafından başlatılan ekonomik destek programları kapsamında, Kısa Çalışma Ödeneği programı ile 111 bin kişiye 1 milyar TL’nin üzerinde ödeme yapıldı. Program süresi 90 günden 6 aya uzatıldı. Ayrıca, depremzede vatandaşların sosyal güvenlik borçları 2025 sonuna kadar ertelenecek ve borçlar 2 yıla kadar taksitlendirilebilecek.
Kadınlara Özel Psikososyal Destek
“Ben İyiysem, Herkes İyi” projesi kapsamında, deprem bölgesindeki kadınlara özel destek programları başlatıldı. Bu programda kadınlara:
- Travma sonrası stres yönetimi
- Aile içi iletişim
- İş-aile dengesi konularında eğitimler veriliyor.
Kaynak: Haber Merkezi