Trenton News » Teknoloji » Sanayi ve Teknolojide 2030 Yılı Strateji Hedefi Açıklandı

Sanayi ve Teknolojide 2030 Yılı Strateji Hedefi Açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Toplantısı‘na katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin teknoloji ve sanayi alanındaki büyük hedeflerini açıkladı. Konuşmasında, küresel konjonktürün yeni bir döneme işaret ettiğini ve Türkiye’nin bu döneme hazırlıklı bir şekilde girmeyi hedeflediğini belirtti. Stratejilerinin, teknoloji bağımsızlığını en üst seviyeye çıkarmaya yönelik olduğunun altını çizen Erdoğan, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu doğrultusunda şekillendirdikleri 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi‘ni tanıttı.

Türkiye’nin Küresel Güç Olma Hedefi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 23 yılda savunma sanayi, teknoloji ve kalkınma alanlarında elde ettiği başarılarla küresel güç dengesinde söz sahibi bir ülke haline geldiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli ve akıllı otomobili TOGG‘un yollarda olduğunu, insansız hava araçlarının (İHA) dünya çapında ses getirdiğini ve ilk milli haberleşme uydusunun Türksat 6A‘nın uzaya gönderildiğini vurguladı. Ayrıca, beşinci nesil savaş uçağı KAAN‘ın gökyüzüyle buluştuğunu ifade etti.

2030 Stratejisi: Yüksek Teknolojiden Yerli Üretime

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi‘nin beş ana amacı ve 100 strateji doğrultusunda şekillendiğini belirtti. Bu amaçların başında, yüksek teknolojide ve kritik alanlarda araştırma-geliştirme (AR-GE) ve yerli üretim kapasitesinin artırılması yer alıyor. Erdoğan, “Yerli üretimi güçlendirecek ve dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız. Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üretiminde lider ülkelerden biri yapacağız.” dedi.

Dijital Dönüşüm ve Teknolojik Bağımsızlık

Erdoğan, dijital dönüşümün sadece sanayi alanıyla sınırlı kalmayacağını, tüm ekonomiyi kapsayacağını ifade etti. Fiber iletişim, 5G ve yeni nesil haberleşme altyapıları için atılacak adımları duyuran Erdoğan, yerli ve milli siber güvenlik uygulamalarıyla Türkiye’nin dijital altyapısını güçlendireceklerini belirtti. Ayrıca, endüstriyel robotlar ve ileri imalat teknolojilerinde yerli üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Yatırımlar ve Yeni Teknoloji Alanları

Erdoğan, yarı iletkenler, nükleer teknolojiler, biyoteknoloji, petrokimya, batarya teknolojileri ve hidrojen yakıt pili gibi stratejik alanlarda yatırım teşviklerinin artırılacağını belirtti. Otomotiv sektöründe batarya teknolojilerinden uçan arabalara kadar geniş bir yelpazede Ar-Ge çalışmaları yapılacağını ve yatırımların destekleneceğini söyledi.

İleriye Yönelik Stratejik Yatırımlar

Erdoğan, Türkiye’nin yeşil dönüşüm süreçlerine uyum sağlamasının büyük önem taşıdığını, bu alanda yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, rüzgar türbini teknolojileri gibi alanlarda yerli üretim kapasitesinin artırılacağını ifade etti. Ayrıca, yeşil hidrojen ekosisteminin oluşturulması ve karbon yakalama teknolojilerinde yerli çözümler üretilmesi için çalışmalara başlanacak.

Küresel Rekabet ve Yeni Kalkınma Koridorları

Erdoğan, Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasında ticaret ve kalkınma koridorları inşa edeceklerini ve bu süreçte Türkiye’nin küresel pazarlara entegrasyonunun pekişeceğini belirtti. Ayrıca, uluslararası stratejik işbirlikleri kurarak kritik ham madde ve minerallere erişimi güvence altına alacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin Yüksek Teknoloji İhracat Hedefi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2024’te 247 milyar dolar olan imalat sanayi ihracatını 2030 yılına kadar 400 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Yüksek teknolojili ürün ihracatının 3 kat artarak 30 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Ayrıca, AR-GE harcamalarının milli gelir içindeki payı %2,20’ye çıkarılacak.

Eğitim ve İnsan Kaynağı Gelişimi

Erdoğan, sanayi ve teknoloji kolejleri kurulacağını, bu okullarda gençlerin bilim ve teknoloji alanlarında eğitim alacaklarını duyurdu. Ayrıca, nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla meslek liseleri ve fen liselerinin özelliklerini bir araya getiren kolejlere yer verilecek.

Yeni Yatırım Alanları ve KOBİ Destekleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla yeni mekanizmalar geliştireceklerini belirtti. Ayrıca, sanayi tesisleri ve lojistik altyapıları güçlendirilecek, yeni üretim ve istihdam koridorları oluşturulacak.

Uzay ve Savunma Teknolojileri

Erdoğan, savunma sanayisindeki başarıların uzay teknolojilerine de yansıyacağını belirterek, yeni uydu üretim sistemlerinin kurulacağını ve Çelik Kubbe hava savunma sistemlerinin tek bir ağda entegre edileceğini açıkladı.

Nükleer Enerji ve Kuantum Teknolojileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin nükleer enerji ve kuantum teknolojileri alanlarında büyük atılımlar yapacağını, bu hedefler doğrultusunda nükleer teknoparklar ve Ulusal Kuantum Enstitüsü kurulacağını belirtti.

Son olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplantıda yaptığı konuşmasında, 19 yeni yatırımı duyurdu. Bu yatırımlar, Türkiye’nin dört bir yanındaki 20 binden fazla istihdam yaratacak ve cari dengemize yıllık 12,4 milyar dolar katkı sağlayacak. Kacır, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji tarihinde yeni bir sayfa açılacağını belirtti.

Türkiye’nin Yeni Dönemdeki Vizyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile küresel ekonomideki yerini güçlendirmeyi hedeflediğini, sanayi ve teknoloji alanında büyük bir dönüşüm sürecine gireceklerini belirtti. Bu strateji, yüksek teknoloji ve milli üretimle Türkiye’yi güçlü bir global oyuncu yapmayı amaçlıyor.

Ben Ayşe Yılmaz, Trenton News'de editör olarak görev yapıyorum. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Gazetecilik Bölümü'nde aldığım eğitimle, habercilikteki temel ilkelerim doğruluk, nesnellik ve güvendir. Amacım, Trenton News okuyucularına her zaman teyit edilmiş, tarafsız ve güvenilir bilgiyi sunmaktır.

Yorum gönder