
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 10 bin engelli vatandaş için İş Gücü Uyum Programı çerçevesinde özel bir kontenjan ayrılacağını ve bu sayede kamuda iş imkanı sunulacağını müjdeledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğünde düzenlenen ve büyük önem taşıyan “Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı”na katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, buradaki konuşmasında, Mart ayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş gücü verilerine göre, Türkiye'de iş gücüne katılım oranında ve işsizlik oranının düşürülmesinde tarihi seviyelerin yakalandığını, bu önemli başarıların arkasında ise İŞKUR tarafından kararlılıkla hayata geçirilen aktif istihdam politikalarının bulunduğunu belirtti. Bakan Işıkhan, toplumun tüm kesimlerinin sosyal ve ekonomik hayata tam ve etkin bir şekilde katılımını sağlamanın, ülkenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından da vazgeçilmez bir unsur olduğunu söyledi.
Ekoturk.com'dan alınan habere göre; Dünyanın dört bir yanından kamu istihdam kurumlarını bir araya getiren ve 80’den fazla üyesi bulunan Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği’nin (WAPES) 13. Dünya Kongresi ve Genel Kurulu’nun başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Bakan Işıkhan, bu önemli organizasyonda İŞKUR’un WAPES Başkan Yardımcılığı görevine seçildiğini ve bunun da Türkiye adına önemli bir başarı olduğunu kaydetti.
Engelli Vatandaşların İstihdamdaki Yeri ve Önemi Nedir?
Bakan Işıkhan, çalışma hayatında özel politika ve destek gerektiren grupların, istihdama etkin bir şekilde katılımı için, kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları olarak hep birlikte önemli bir sorumlulukları olduğunu belirterek, “Engelli vatandaşlarımız, bu kapsayıcı ve bütüncül politikalarda son derece önemli bir yere sahiptir. Doğru ve yerinde destekler sağlandığında, bu değerli kardeşlerimiz iş dünyasında fark yaratan, üretken, yenilikçi ve başarılı bireyler olarak öne çıkmaktadır.” ifadesini kullandı.

Engelli İstihdamına Yönelik Bugüne Kadar Hangi Destekler Verildi?
Bakanlık olarak İŞKUR aracılığıyla engelli vatandaşların çalışma hayatına aktif bir şekilde katılımını destekleyen çeşitli hizmetler sunduklarını dile getiren Bakan Işıkhan, şu önemli bilgileri paylaştı: “2002 yılından bu yana yaklaşık 550 bin engelli vatandaşımızın istihdama katılmasına aracılık ettik. 2024 yılında bu sayı 45 bini aşmış, 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla ise yaklaşık 17 bine ulaşmıştır.
Özellikle iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında, ‘Her Engellinin Bir İş Koçu Olacak’ anlayışıyla hayata geçirdiğimiz Engelli İş Koçluğu uygulamamız, bugün itibarıyla 81 ilimizde, 120 birimde aktif olarak başarıyla sürdürülmektedir. 2014 yılından bu yana 65 binden fazla engelli vatandaşımız, sunduğumuz iş başı eğitim programlarımız ve mesleki eğitim kurslarımızdan yararlanmıştır.”

Engelli İstihdamı İçin Ne Kadar Kaynak Sağlandı?
Bakan Işıkhan, engelli çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarının, engelli ve eski hükümlü bireylerin istihdamını destekleyen projelere kaynak olarak aktarıldığını anımsatarak, “2014 yılından bu yana yürütülen projeler aracılığıyla, engelli bireylerin kendi işlerini kurmalarına destek olmak için 298 milyon lira kaynak sağladık.
Mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerine 80 milyon lira, İşe Uyum Projelerine ise 7,8 milyon liranın üzerinde destek verdik. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran destek teknolojilerine aktarılan ödenek 156 milyon lirayı, korumalı iş yeri projelerine sağlanan kaynak ise 9,4 milyon lirayı aşmıştır.” ifadelerini kullandı.
Engelsiz İŞKUR Platformu ve Destekli İstihdam Projesi Neler Getirecek?
Engelli bireylerin istihdama katılımını daha da artırmak üzere tasarlanan Engelsiz İŞKUR Platformu’nu hizmete sunduklarını kaydeden Bakan Işıkhan, “Bu platformda tüm engelli bireylerimiz, sunulan erişilebilirlik seçeneklerini kullanarak bu platformu kendi bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir ve tüm işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirler. Engelli kardeşlerimiz bu platform üzerinden hibe başvurularında bulunabilir, başvuruda bulunurken neler yapması gerektiğini videolu anlatımlarla detaylı bir şekilde öğrenebilirler. Engelli bireylere yönelik olarak açılan iş ilanlarına hızlıca ulaşabilirler, işverenlerimiz ise geliştirdiğimiz Engelli Aday Havuz Sistemi’ni kullanarak engelli adayları kolayca listeleyip doğrudan iletişime geçebilir, engelli kardeşlerimizi istihdam etmeye yönelik örnek hibe uygulamalarını ve başarı hikayelerini inceleyebilirler.” dedi.
Açıklanan Engelli İstihdamı Reform Paketi’nde ilk kez Destekli İstihdam Projesi’ni uygulayacaklarını özellikle vurgulayan Bakan Işıkhan, bu yenilikçi model ile otizm spektrum bozukluğu, down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimleri olan bireylerin de iş hayatına etkin bir şekilde kazandırılmasının hedeflendiğini aktardı.
Bakan Işıkhan, bu kapsamda engellilerin istihdam edilebilirliğini artıracak çeşitli donanımlar için sunulan projedeki toplam engelli hibe tutarının yüzde 25’i kadar iş yeri düzenleme desteği de vereceklerini belirtti.
Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Işıkhan, “Daha önceki uygulamada Engelli Projelerinin önceden mutlaka İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarına götürülmesi gerekiyordu. Bu durum, ne yazık ki hem başvuru sürecini uzatıyor hem de ciddi bir zaman kaybına neden oluyordu. Mevcut durumda komisyon yılda yalnızca iki defa toplanabiliyordu. Bu da ne yazık ki sınırlı sayıda projenin değerlendirilmesine ve onaylanmasına neden oluyordu. Yeni düzenlemeyle bu sınırı da kaldırıyoruz ve komisyonun yılda altı defa toplanabilme imkanı getiriyoruz. Bu sayede çok daha fazla proje çağrısı yapabilecek, gelen başvuruları çok daha kısa sürelerde değerlendirebileceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Kamuda Engelli İstihdamı İçin Özel Kontenjan Ne Olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı itibarıyla engelli bireylere sağlanan hibe desteğini 400 bin liradan 580 bin liraya, korumalı iş yeri kuruluş desteğini ise 500 bin liradan 720 bin liraya çıkardıklarını bildirdi.
Kamu sektöründe engelli istihdamının, kota fazlası çalışan engellilerle birlikte yasal yükümlülüğün yüzde 134’üne, özel sektörde ise yüzde 103’üne ulaştığı bilgisini verdi.
Bakan Işıkhan, 2025 yılında 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşı istihdama kazandırmayı hedeflediklerine işaret ederek, “Ayrıca 155 bin iş yeriyle yakın işbirliği içinde olmayı, 2,25 milyon kişiye bireysel danışmanlık hizmeti sunmayı, 620 bin iş yeri ziyareti gerçekleştirmeyi ve 55 bin kişiye İş Kulübü desteği vermeyi planlıyoruz. Tüm bu hedefler, istihdamda kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir bir sistem kurma yönündeki güçlü irademizin somut bir ifadesidir.” diye konuştu.
Türkiye genelinde 10 bin engelli birey için İşgücü Uyum Programı kapsamında özel bir kontenjan tahsis edeceklerini bildiren Bakan Işıkhan, bu sayede engelli vatandaşların, kamu kurum ve kuruluşlarında kısmi zamanlı olarak çalışma fırsatı bulacaklarını ve iş hayatına entegrasyonlarının kolaylaşacağını ifade etti.
Programın sonunda Bakan Işıkhan, engelli istihdamı konusunda örnek teşkil eden ve en fazla engelli istihdam eden işverenlere teşekkür ödülleri takdim etti.
Kaynak: ekoturk.com