
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında finansman bulma konusunda sıkıntı yaşayan özel sektör temsilcilerine yönelik olarak, “Bu zorlu süreci aşmak için gerek ihracat reeskont kredileri, gerekse yatırım teşvikleri noktasında özel sektörümüzü rahatlatmaya ve desteklemeye çalışıyoruz” şeklinde önemli ifadeler kullandı.
Ekoturk.com'dan alınan habere göre; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de düzenlenen TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni’ne iştirak etti.
Bakan Bolat Hükümetin Hedefleri ve Çalışmaları Hakkında Neler Söyledi?
Törende bir konuşma yapan Bakan Bolat, bakanlık olarak hükümetlerinin belirlediği hedefler doğrultusunda titizlikle çalıştıklarına işaret ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bizlere çizdiği ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde, belirlenen hedeflerimizi gerçekleştirmek için var gücümüzle ve büyük bir azimle çalışıyoruz. Sürdürülebilir ihracat artışı, sağlıklı bir dış ticaret dengesi, istikrarlı bir cari işlemler dengesi, adil, rekabetçi ve öngörülebilir bir iç ticaret ortamı, etkin, hızlı ve güvenli çalışan bir gümrük anlayışı çerçevesinde Türkiye’mizin daha da gelişmesi, ekonomik olarak büyümesi, istihdamın artması, toplumsal refahın yükselmesi ve halkımızın satın alma gücünün artırılması için gece gündüz demeden tüm hükümet mensupları ve ilgili kamu yöneticileri olarak canla başla çalışıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye'nin Ekonomik Büyüklüğü ve Kişi Başına Milli Geliri Ne Durumda?
Bakan Bolat, ülkedeki şirket ve esnaf sayılarına ilişkin güncel bilgileri de paylaşarak, “TOBB’a bağlı olan şirketlerin sayısı geçmişte 1 milyon civarındayken bugün yaklaşık 2 milyon 350 bine yükseldi. Değerli esnaflarımızın sayısı da benzer bir artış grafiği sergileyerek 2 milyon 300 bine yaklaştı.” dedi.
Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) geçtiğimiz yıl itibarıyla 1,3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığına işaret eden Bakan Bolat, “Dünya Bankası’nın yaptığı sınıflandırmaya göre Türkiye, artık orta-yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmiş oldu. Kişi başına düşen milli gelirimiz de bu süreçte 14 bin 500 doları aştı.” ifadesini kullandı.
Bakan Bolat, bu önemli başarıların kolay elde edilmediğini belirterek, “Öncelikle sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar ve hayata geçirilen kapsamlı reformlar, yabancı yatırımların artması, ihracata dayalı bir büyüme stratejisinin benimsenmesi, sanayideki katma değerli ve rekabetçi sektörlerin gelişmesi, hizmetler sektöründe başarılan büyük ve önemli gelişmeler ve tarım sektöründe de yaklaşık üç katı dolar bazında bir büyüme, bu güzel ve gurur verici sonucu hep birlikte getirdi.” diye konuştu.
Türkiye'nin Yatırım ve İhracat Performansı Nasıl Bir Gelişim Gösterdi?
TOBB yönetimiyle ve bağlı odalarla daima yakın bir koordinasyon ve istişare içinde olduklarını belirten Bakan Bolat, bu yapıcı işbirliğinin bundan sonra da artarak devam edeceğini söyledi.
Bakan Bolat, Türkiye’nin ekonomik gelişmesinde yatırımların taşıdığı kritik öneme işaret ederek, “Yatırım teşvikleri, özellikle sanayi, tarım ve hizmetler sektöründe hükümetimiz tarafından değerli müteşebbislerimizin hizmetine sunuldu. Bunun neticesinde, üretimde önemli bir artış meydana geldi. Toplam istihdamımız 21 milyondan 32 milyon 600 bine yükseldi. İhracat teşvikleri noktasında ise her zaman ihracatçılarımızın yanında yer aldık ve onları destekledik. Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda tam 7,7 kat yükseldi ve ülkemiz yılda 377 milyar dolar döviz kazanan bir ülke konumuna geldi.” dedi.
Dış ticaret ve cari işlemler açıklarını azaltma yolunda hızla ve kararlılıkla çalıştıklarını ifade eden Bakan Bolat, 2008 yılından bu yana küresel çapta yaşanan çeşitli ekonomik krizlere ve zorluklara da dikkati çekti.
Deprem Sonrası Özel Sektöre Yönelik Hangi Destekler Sağlanıyor ve Gelecek Beklentileri Nelerdir?
Bakan Bolat, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi etkileyen büyük depremler sonrası ortaya çıkan devasa masraflar nedeniyle iş dünyasının bir miktar, özellikle finansmana erişme ve bu finansmanın maliyeti konusunda sıkıntılarının olduğunun farkında olduklarını belirterek, “Ama bu zorlu süreci aşmak için gerek ihracat reeskont kredileri, gerekse yatırım teşvikleri noktasında özel sektörümüzü rahatlatmaya ve desteklemeye çalışıyoruz. İnşallah depremin yarattığı yıkıntıları ve enkazı tamamen ortadan kaldırdığımız zaman da özellikle iş dünyamız, değerli emeklimiz, kıymetli esnafımız için çok daha esenlik dolu ve müreffeh günler meydana gelecek. Bu noktada Türkiye, dünyada sahip olduğu güçlü ve dayanıklı ekonomisi, krizlere karşı gösterdiği dirençle parlıyor. Dış politikada, savunma sanayisinde bütün dünyanın takdirini kazanan Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve ülkemiz ve uyguladığımız dış politikamızla istikrarın, krizlere karşı dayanıklı olmanın ve dünyaya barış ve huzur getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi de inşallah adım adım ve kararlılıkla gerçekleştiriliyor. Türkiye, huzur ve istikrar içinde kalkınmasını ve gelişmesini daha da hızlandıracak ve halkımızın refahı, satın alma gücü de tıpkı son 22 yıl boyunca olduğu gibi önümüzdeki süreçte daha da hızlanarak artmaya devam edecek.” dedi.
Bakan Bolat, konuşmasının sonunda Konya merkezli meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: ekoturk.com