
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, küresel piyasaları yakından ilgilendiren bir kararla Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kredi notunu “Aaa”dan “Aa1″e düşürdüğünü açıkladı. Bu gelişme, Moody's'in 108 yıllık tarihinde ABD'nin kredi notunu ilk kez indirmesi anlamına geliyor. Kuruluş ayrıca, ülkenin kredi notu görünümünü de “negatif”ten “durağan”a revize etti.
Moody's ABD'nin Kredi Notunu Neden Düşürdü?
Ekoturk.com'dan alınan habere göre; Moody’s tarafından yapılan resmi açıklamada, ABD’nin uzun vadeli kredi notunun “Aaa”dan “Aa1″e düşürüldüğü, kredi notu görünümünün ise “negatif”ten “durağan”a çevrildiği kaydedildi. Açıklamada, bu not indiriminin temel gerekçesi olarak, son 10 yıldan uzun bir süredir ABD'nin kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının, benzer kredi derecelendirmesine sahip diğer ülkelere kıyasla önemli ölçüde yüksek seviyelere çıkması gösterildi.
ABD yönetimleri ve Kongre’nin, giderek büyüyen yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri eğilimini tersine çevirecek etkili önlemler üzerinde bir anlaşmaya varamadığına dikkat çekilen açıklamada, “Görüşülmekte olan mevcut mali tekliflerin, zorunlu harcamalarda ve bütçe açıklarında uzun vadeli ve önemli azalmalar sağlayacağına inanmıyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada ayrıca, gelecek on yıllık dönem boyunca, hükümet gelirlerinin genel olarak sabit kalmasının ve daha büyük bütçe açıklarının yaşanmasının beklendiği ifade edildi.

ABD Ekonomisinin Güçlü Yanları ve Beklentiler Neler?
Buna karşılık, kalıcı ve büyük boyutlardaki mali açıkların hükümetin borç yükünü ve faiz maliyetlerini daha da artıracağına değinilen açıklamada, ABD’nin mali performansının hem kendi geçmiş performansına hem de diğer yüksek kredi notuna sahip ülkelere kıyasla kötüleşmesinin muhtemel olduğu belirtildi.
Ancak açıklamada, ABD ekonomisinin büyüklüğü, esnekliği ve dinamizmi ile Amerikan dolarının küresel rezerv para birimi olarak oynadığı rol gibi istisnai kredi güçlerini koruduğu da vurgulanarak, “Ülkenin, bağımsız bir ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkili para politikası geçmişini sürdürmesini umuyoruz.” ifadesi kullanıldı.
Borç ve Açık Tahminleri Gelecek İçin Ne Söylüyor?
Son 10 yılı aşkın bir süredir ABD’nin federal borcunun, sürekli olarak verilen mali açıklar nedeniyle keskin bir şekilde yükseldiğine dikkat çekilen açıklamada, federal harcamalar artarken yapılan vergi indirimlerinin hükümet gelirlerini azalttığına vurgu yapıldı.
Vergilendirme politikalarında ve kamu harcamalarında gerekli ayarlamalar yapılmadığı takdirde, bütçe esnekliğinin sınırlı kalmasının beklendiği vurgulanan açıklamada, ülkede 2024 yılında toplam harcamaların yaklaşık yüzde 73’ünü oluşturan zorunlu harcamaların, faiz giderleri de dahil olmak üzere 2035 yılına kadar yaklaşık yüzde 78’e yükselmesinin öngörüldüğü, 2017 yılında yapılan vergi indirimlerinin uzatılması halinde ise gelecek 10 yıllık dönemde bütçe açığının yaklaşık 4 trilyon dolar daha artacağı belirtildi.
Açıklamada, 2024 yılında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 6,4’ü seviyesinde olan federal açığın, 2035 yılında yüzde 9’a çıkmasının beklendiği kaydedildi. Aynı dönemde federal borç yükünün de GSYH’nin yüzde 98’inden yüzde 134’üne yükseleceğinin öngörüldüğü bildirildi.
Bu Karar ABD'nin Uzun Vadeli Büyümesini Nasıl Etkiler?
Açıklamada, “ABD ekonomisi yüksek gümrük tarifelerine uyum sağladıkça GSYH büyümesinin kısa vadede yavaşlaması muhtemel olsa da, ülkenin uzun vadeli büyümesinin önemli ölçüde etkilenmesini beklemiyoruz.” ifadesine yer verildi.
Moody’s, ABD’nin kredi notunu en yüksek seviye olan Aaa seviyesinde tutan son büyük kredi derecelendirme kuruluşuydu. Daha önce, bir diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s, 2011 yılında, Fitch ise 2023 yılında ABD’nin kredi notunu AA+’ya indirmişti.
Moody’s, 1917 yılında kredi notu vermeye başladığından bu yana AAA olan ABD’nin kredi notunu ilk kez indirmiş oldu. Bu karar, küresel finans piyasalarında yakından takip ediliyor.
Kaynak: ekoturk.com