
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından kamuoyuyla paylaşılan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2025 Mart ayı verilerine göre, inşaat malzemesi ihracatı bir önceki ay olan Şubat ayına kıyasla 373 milyon dolar artarak 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. İhracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise yüzde 4,1 oranında bir yükseliş kaydetti.
Ekoturk.com'dan alınan habere göre; Türkiye İMSAD’dan yapılan resmi açıklamaya göre, Mart 2025 döneminde ihracat miktarı da bir önceki aya göre 830 bin tonluk bir artış göstererek 4,25 milyon tona çıktı. Diğer yandan, 2025 yılı Mart ayında sektörün ithalatı, geçen yılın Mart ayına kıyasla yüzde 13,6'lık bir artış sergiledi ve 1,06 milyar dolar olarak kaydedildi.
Türkiye İMSAD tarafından titizlikle hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Mart 2025 dönemi sonuçları kamuoyuna açıklandı. Yayımlanan rapora göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksleri 2025 yılının Mart ayında, hem 2024 yılının Mart ayına göre hem de 2025 yılının Şubat ayına göre belirgin bir yükseliş gösterdi. İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksleri yılın üçüncü ayında artan bir performans sergilerken, uluslararası pazarlarda ise olası tarife değişikliklerine yönelik beklentilerin yarattığı belirsizliklerin hakim olduğu gözlemlendi. Aynı dönemde emtia fiyatlarında da genel bir gerileme yaşandı. Mart ayında yurt içinde yaşanan bazı finansal şoklar da Türk lirasında önemli ölçüde değer kaybına yol açtı. Tüm bu olumsuzluklara ek olarak, çalışma gün sayısının azalmasına rağmen ihracatta kayda değer bir artış gerçekleşmesi dikkat çekiciydi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, 2025 yılı Mart ayında sektörün ihracatı, bir önceki ay olan Şubat ayına göre 373 milyon dolar artarak 2,6 milyar dolar oldu. Mart 2025’te ihracat değer olarak, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 4,1 oranında bir artış göstermiş oldu.
İnşaat Malzemesi İhracatı Mart Ayında Nasıl Bir Seyir İzledi? Birim Fiyatlarda Durum Ne?
Raporda paylaşılan detaylı bilgilere göre, 2025 yılının Mart ayında ihracat miktarı, bir önceki ay olan Şubat ayına göre 830 bin ton artarak 4,25 milyon tona ulaştı. Bu sonuçla birlikte, ihracat miktar olarak geçen yılın Mart ayına göre de yüzde 6,5 oranında bir yükseliş kaydetmiş oldu. Ancak, 2025 yılı Mart ayında inşaat malzemesi sanayisinin ortalama ihracat birim fiyatının, geçen yılın Mart ayına göre düştüğü de raporda belirtilen önemli bir detay oldu. Mart 2025’te, ortalama ihracat birim fiyatı bir önceki ay olan Şubat ayının da altında kalarak 0,61 dolar/kg olarak gerçekleşti.
Mart 2025’te inşaat malzemesi sanayisinin ithalatı ise 1,06 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylece ithalat, geçen yılın Mart ayına göre yüzde 13,6 oranında bir artış göstermiş oldu. Ayrıca, sektör ithalatının yedi ay aradan sonra tekrar 1,0 milyar dolar seviyesini aştığına da raporda dikkat çekildi.
2025 yılı Mart ayında inşaat malzemesi sanayi ithalatı miktar olarak ise 377 bin 218 ton seviyesinde gerçekleşti. Raporda, aylık ithalatın miktar olarak bir önceki aya göre düştüğü belirtildi. İnşaat malzemesi sanayi ortalama ithalat birim fiyatı ise Mart 2025’te, bir önceki aya göre önemli ölçüde artarak 2,83 dolar/kg oldu.

Yıllık İnşaat Malzemesi İhracatı Hangi Seviyeye Ulaştı?
Türkiye İMSAD’ın paylaştığı verilere göre, bu ayki güçlü ihracat performansına bağlı olarak, 2025 Mart ayı itibarıyla yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatının 29,25 milyar dolara çıktığı görüldü. Böylece, 2025’in ilk üç aylık döneminde yıllık ihracat değer olarak yüzde 0,5'lik bir artış göstermiş oldu. 2025 yılının Mart ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat miktar olarak da yüzde 1,6 oranında yükseldi ve 46,42 milyon tona çıktı. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,63 dolar/kg olarak gerçekleşti.
Raporda ayrıca, 2025 yılının ilk üç ayında ihracat pazarlarının genel olarak durağan bir seyir izlediği, uluslararası ticarette artan korumacılık endişeleri, devam eden jeopolitik gelişmeler ve Türk Lirası’nın değerlenmesinin ihracatı sınırlayan temel faktörler olduğu belirtildi. Ancak, 2025 Mart ayında ise pazarlardaki tarife belirsizliği, çalışma gün sayısının azalması ve yaşanan finansal şoklara rağmen ihracatın artan bir performans gösterdiğinin altı özellikle çizildi.
Alt Sektörlerde İhracat Nasıl Bir Seyir İzledi? Birim Fiyatlar ve Miktarlar Ne Durumda?
Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde faaliyet gösteren alt sektörlerin ihracatı, 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın Mart ayına göre miktar ve değer olarak çoğunlukla pozitif performanslar sergiledi. Öte yandan, ihracat pazarlarındaki genel durgunluk ve tarife belirsizliği gibi faktörler, inşaat malzemesi sanayisindeki alt sektörleri farklı şekillerde etkiledi. Sonuç olarak, Mart 2025’te alt sektörlerin ihracat performanslarında bir önceki ay olan Şubat ayına göre hem miktar hem de değer olarak artış yaşandı.
Endeks verilerinde, 2025 yılı Mart ayında sekiz ana alt ürün grubunun altısında ortalama ihracat birim fiyatlarının 2024 yılı Mart ayına göre yükseldiği görüldü. İki alt ürün grubunda ise birim fiyatlarda düşüş kaydedildi.
Türkiye İMSAD raporunda alt ürün gruplarındaki yüzdelik değişimlere de detaylı bir şekilde yer verildi. 2025 Mart ayında mineral, taş ve toprak ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azaldı. Demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 11,5 düştü, metal bazlı ürünlerin fiyatları ise yüzde 7,2 yükseldi. Kimyasal bazlı ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 2,5 artarken, elektrik malzemesi ve teçhizatlarının ortalama ihracat birim fiyatında da yüzde 8,6 oranında bir yükselme görüldü.
2025 yılı Mart ayında sekiz ana alt ürün grubunun dördünün ihracat miktarında geçen yılın Mart ayına göre bir gerileme gerçekleşirken, diğer dört sektörde ise artış meydana geldi. Bu dönemde, demir çelik ürünlerinde ihracat miktar olarak yüzde 12,1 oranında arttı. Ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 3,2, yalıtım malzemelerinde ise yüzde 19,4 oranında düşüş kaydedildi. Mineral, taş ve toprak ürünleri ise miktar bazında yüzde 5,8 oranında yükseldi.
Raporda paylaşılan verilerde, 2025 Mart ayında sekiz ana alt ürün grubunun dördünde ihracatın değer olarak geçen yılın Mart ayının altında gerçekleştiği, diğer dört alt ürün grubunun ise değer olarak yükseldiği görüldü. Bu kapsamda, demir çelik ürünlerinde yüzde 0,7, mineral, taş ve toprak ürünlerinde ise yüzde 1,0 oranında değer kaybı yaşandı. Elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 17,1’lik bir artış yaşanırken, metal bazlı ürünler de yüzde 11,0 oranında değer olarak yükseldi. Kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 1,9’luk bir yükseliş kaydedilirken, yalıtım malzemesinde ise yüzde 4,1 oranında bir kayıp meydana geldi.
Kaynak: ekoturk.com